utorak, 15. siječnja 2013.

PROMOCIJA KNJIGE JANDŽIK

PREDSTAVLJANJE KNJIGE  JANDŽIK

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, općinsko društvo Travnik, u okviru kulturno vjerske manifestacije "Dani šejha Abdulvehhabba Ilhamije Žepčaka" ili kraće Ilhamijini dani, organiziralo je 12. prosinca 2012. u Centru za kulturu općine Travnik večer pod nazivom "Iz riznice bosanske nematerijalne baštine" čije je glavni dio bio predstavljanje knjige šejha Azmira Blažića Muftića Bosanski jandžik. Knjigu je predstavio o. Zvonko Martić, iz "Karmela sv. Ilije" na Buškom jezeru
Cijeli program vodila je Fatima Maslić, direktorica Zavičajnog muzeja Travnik, koja već duže vrijeme surađuje u etnografskim projektima u kojima je povezan naš samostan na Buškom jezeru. Gospođa Maslić je prikazala dosadašnju suradnju kroz video materijalom koji je snimala u "Karmelu sv. Ilije" još 2007. i dala presjek o suradnji sve do ove godine kada je dio nošnji naše etnografske zbirke predstavljen u okviru kulturnih događanja pod nazivom " Travničko ljeto 2012" kroz reviju narodnih nošnji travničkog kraja. Biranim riječima gospođa Maslić je govorila o otvorenosti karmelićana i njihovom angažmanu u međureligijskom i međuetničkom dijalogu kao i značajnom doprinosu u očuvanju tradicijske kulture sva tri konstitutivna naroda u BiH, uz isticanje osobite važnosti za hrvatsku baštinu u BiH.
Drugi dio bilo je predstavljanje knjige Bosanski jandžik. Djelo je to iz etnografskog sadržaja šejha Azmira Blažića Muftića, poglavara Refaijsko-bedevijske tekije u Varešu. Ovo predstavljanje knjige samo je dio suradnje koju šejh Azmir i derviši vareške tekije imaju s o. Zvonkom i "Karmelom sv. Ilije".
Govoreći o knjizi o. Zvonko je istaknuo etnografsku važnost ove knjige kao prve takve vrste o životu, običajima, pričama, predanjima i vjerovanjima Bošnjaka iz okolice Vareša, Olova i Ilijaša. Iako je knjiga pisana prema osobnom doživljaju i rasporedu građe kako ju je šejh zamislio i pokazuje određene uređivačke propuste ona je biser etnografske baštine seoske kulture Bošnjaka ovoga dijela Bosne, koju oni nazivaju "pravom Bosnom". Također, šejh nije strahovao od isticanja dvaju kalendara koji paralelno egzistiraju: islamski hidžretski i narodni. Prema potonjem se dani i tjedni hefte računaju počevši od Božića i od Jurjeva. Uz obilje priča, izreka i događaja nepoznatih široj javnosti, pa i samim Bošnjacima, šejh Azmir je pripremio građu koja će biti nezaobilazna u pisanju o bošnjačkoj tradicijskoj kulturi.
U popratnom programu sudjelovali su članovi Udruženja "Šejh Hajdar-dedo Karić" iz Vareša koji su sviranjem na guslama, tamburi, violini i puhačkim instrumentima donijeli dašak starog zvuka i napjeva. Uz njih nastupili su i derviši iz tekije u Varešu pjevajući ilahije duhovne islamske pjesme. Na kraju su šejh Azmir i o. Zvonko zajedno ušli i s narodom zaplesali staro vareško kolo pod nazivom "potkorak".

Nema komentara:

Objavi komentar